Mina bästa tips!

Tips kommer här för dig som funderar att börja med export

För det första behöver du bestämma dig, det kräver ett beslut. Att bara översätta sin e-handel till engelska kommer inte att ge resultat.  Möjligen kommer varje order från en exportkund då upplevas krånglig. Att svara ja på en internationell förfrågan för att de gillar din produkt räcker inte heller.

Ett andra tips att sätta en strategi för den som  när du omsätter den operativt innebär ändrade rutiner för företaget. Därför måste frågan upp i styrelsen och in i den strategiska planen. På så sätt får frågan rätt fokus och resurser och har större chanser att lyckas. Det viktiga är att inte göra det med vänster hand, utan gå ”all in”.

Frågar man de som lyckats riktigt bra med sina satsningar så är ett tredje tips att ”find the gap in the market” som till exempelvis Pernilla Nysten säger. Det är såklart lättare att nå ut om du är ensam om din produkt eller tjänst och om den dessutom är efterfrågad. 

Vad krävs innan du börjar?

Vilka egenskaper är bra att ha?

  • Vilja
  • Mod
  • Tålamod
  • Uthållig
  • Prestigelös
  • En gnutta äventyrslystnad

Företaget behöver internt ha system på plats för att hantera andra språk och valutor och förutom detta är en ordnad ekonomi ett måste. En budget för satsningen måste finnas. 

Internationella nätverk och till exempel Linkedin är bra plattform för att söka upp personer, följa dem för att få lite inspiration. På så vis får man upp ögonen för de möjligheter som finns och kan påbörja samarbete. 

Det är helt klart värt det – så tveka inte att börja planera.